KÖMÜRKÖY’ÜN TARİHİ

TARİHİ
Kömürköy, eski ismi Pineka, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür.
Cumhuriyetten önce Rum ve Bulgarlar yaşamışlardır. Buraya Milattan sonra 338’de 1. Konstantinus devrinden önce Rum asıllılar gelmişlerdir. Bulgarların buralara yerleşmesi Bizans devrindedir. Bulgarlar 1913 de Kömürköyden kaçmıştır. Hatta Kırklareli yöresinde son 12 Bulgar köyü Edirne valisinin oğlunun Demirköy gezisi dönüşü öldürülmesiyle boşaltılmıştır. Türkler ise Balkan Savaşı’nın acı günlerini bu köyde yaşamıştır. Köye Türk yerleşmesinin bir kısmı 1922 sonrasıdır, çünkü Petriç Birinci Balkan Savaşı’nda Bulgarlara kaptırılmıştır. Köyün Drama kökenli sakinleri mübâdillerdir.

1 Kasım 1922’den sonra ise (Cumhuriyetin kuruluşunda) göçmenler gelip köye yerleşmişlerdir. Günümüzde de Bulgaristan’da yaşayan bulgarlar eski yaşadıkları yerleri ziyarete gelmektedirler. Köyün eski adı “Pineke” dir. Yeni adı ise “Kömürköy” olarak değiştirilmiştir. Şimdiki adını, eskiden köy çevresinde odun kömürü çok üretildiği için almıştır.
COĞRAFİ KONUMU
Kırklareli iline 71 km, Vize ilçesine 15 km uzaklıktadır.
Doğusu Balkaya Köyü, batısı Sergen Kasabası, güneyi Küçük Yayla Köyü, kuzeyi Kızılağaç köyleri ile çevrilidir. Bölge 41 derece 6 dakika kuzey enlemi ile 27 derece 7 dakika doğu boylamlarının kesiştiği noktadır. Yıldız Dağları’nın güneydoğuya açılan kısmında yer alır. Arazi genelde engebelidir Köy etrafı tepelerle çevrilidir.
İKLİMİ
Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Anahtar Kelime:
  • Yazının Tarihi: Mart 25, 2017